ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Το «τέλειο δεκάρι»: Σαν σήμερα η Νάντια Κομανέτσι άφηνε άφωνο τον κόσμο

1976: Η Ρουμάνα Νάντια Κομανέντσι παίρνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες το πρώτο τέλειο …

δεκάρι στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής. Ήταν 15 ετών. Το «τέλειο δεκάρι»: Σαν σήμερα η Νάντια Κομανέτσι άφηνε άφωνο τον κόσμο - Εικόνα 0 Η Νάντια Κομανέτσι είναι σήμερα 55 ετών. Ήταν η πρώτη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που βραβεύτηκε με το τέλειο 10, ενώ θεωρείται μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στο άθλημα, καθώς και μία από τις κορυφαίες αθλήτριες σε όλα τα αθλήματα. Σαν σήμερα, άφησε άφωνο ολόκληρο τον κόσμο, κατακτώντας μια απάτητη κορυφή, το τέλειο δεκάρι στην ενόργανη γυμναστική. Ήταν μόνο 15 ετών και το όνομά της συνδέθηκε με την αρμονία, ήταν μια νίκη του ανθρώπινου σώματος που δάμαζε τη βαρύτητα. «Πάνω απ’ όλα, πρέπει να νιώθεις τη δίψα να κάνεις κάτι απίστευτο..» έλεγε. Το «τέλειο δεκάρι»: Σαν σήμερα η Νάντια Κομανέτσι άφηνε άφωνο τον κόσμο - Εικόνα 1 Το κορίτσι που άφησε άφωνο τον κόσμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ άφησε έχουν χυθεί τόνοι μελάνης. Στην αυτοβιογραφία της έριξε όσο φως η ίδια επιθυμούσε σε κάποιες από τις «σκοτεινές» πλευρές της ζωής της. Το όνομά της συνδέθηκε με πραγματικές και φανταστικές ιστορίες αλλά και σκοτεινές ιστορίες στη χώρα της, τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου. Ένα είναι βέβαιο: Οφείλει τα πάντα στη σκληρή της δουλειά και την πνευματική της ευστροφία.

«Δεν φεύγω μακριά από μια πρόκληση επειδή φοβάμαι. Αντίθετα, τρέχω προς αυτήν, επειδή ο μόνος τρόπος να δραπετεύσεις από τον φόβο είναι να τον τσαλαπατήσεις με τα πόδια σου».

Τα λόγια αυτά, τα ακολούθησε σε όλη της τη ζωή. Η Κομανέτσι γεννήθηκε το 1961 σε μια εργατούπολη της Ρουμανίας, την Ονέστι. Οι γιατροί ενημερώνουν τη μητέρα της ότι στο κεφάλι της μικρής υπάρχει μια κύστη με υγρό και ότι, ακόμα και εάν το βρέφος ζήσει, θα πάσχει από νοητική υστέρηση. Η μητέρα θυμήθηκε τη ρωσική ταινία και ονόμασε το μωρό Νάντια. Θα μπορούσαν να την είχαν φωνάξει και «Τύχη», γιατί όχι μόνο η κύστη εξαφανίστηκε, αλλά και γιατί, όταν επέστρεψαν στο σπίτι τους, εξαιτίας μιας χιονοθύελλας κατέρρευσε η στέγη πάνω από το κρεβάτι της Νάντια, μόνο που η μικρή σώθηκε, γιατί λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, τυχαία, την είχε απομακρύνει από εκεί ο παππούς της. Το «τέλειο δεκάρι»: Σαν σήμερα η Νάντια Κομανέτσι άφηνε άφωνο τον κόσμο - Εικόνα 2 Η Κομανέτσι ήταν ένα υπερκινητικό αγοροκόριτσο που  στο νηπιαγωγείο παρίστανε τη γυμνάστρια και προπονούσε τα μικρότερα παιδιά. Αγαπημένο της παιχνίδι ήταν οι «ρόδες» (περιστροφική κίνηση του σώματος με ώθηση από τα χέρια που στηρίζονται στο έδαφος). Ετσι την εντόπισαν οι φημισμένοι προπονητές, ο Μπέλα και η Μάρτα Κάρολι. Ηταν μόλις έξι ετών. Ο πρώτος αγώνας ήταν μια αποτυχία (13η στο σύνθετο στο ρουμανικό πρωτάθλημα του 1969). Ο Μπέλα τής χάρισε μια κούκλα και της είπε να μη ξαναχάσει σε αγώνα. Τα λόγια του αποτέλεσαν την αρχή για μια συλλογή από κούκλες και επιτυχίες. Το 1970 έγινε σε ηλικία εννέα ετών η νεώτερη πρωταθλήτρια της Ρουμανίας. Το «τέλειο δεκάρι»: Σαν σήμερα η Νάντια Κομανέτσι άφηνε άφωνο τον κόσμο - Εικόνα 3 «Η ζωή μου έγινε κατάμαυρη», γράφει στην αυτοβιογραφία της. Ήταν ερωμένη του υιού Τσαουσέσκου και «σκλάβα» στα περίεργα γούστα του; Ζούσε σαν βασίλισσα στη Ρουμανία, όταν οι υπόλοιποι συμπατριώτες της πεινούσαν; Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας με χλωρίνη; Η ίδια δεν παραδέχεται τίποτα. «Ήμουν δυστυχισμένη το 1978. Δεν αποπειράθηκα, όμως, να αυτοκτονήσω επειδή είδα το αγόρι μου με άλλη κοπέλα. Ζούσα σ’ ένα διαμέρισμα γεμάτο «κοριούς». Με παρακολουθούσαν συνεχώς πράκτορες. Έτσι, μια ημέρα τους έδειξα τη χλωρίνη και τους είπα ότι θα αυτοκτονήσω για να γλιτώσω», λέει. Το «τέλειο δεκάρι»: Σαν σήμερα η Νάντια Κομανέτσι άφηνε άφωνο τον κόσμο - Εικόνα 4

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2